Ako niste probali do sad, vreme je: Evo kako se prave šnenokle i paradižot

alo.rs/domacirecepti/Lj.Č. | Žena 27.06.2021 10:00

Razlika izmedju šnenokli i paradižota je samo u serviranju

Foto: Youtube/Printscreen

Kod šnenokli se oblačići od belanaca serviraju sa prelivom od žumanaca, dok kod paradižota je sve potpuno isto samo se dodaje keks u komadima sastrane i rendana čokolada.

Sastojci:

  • 1l mleka
  • 6 jaja
  • 4 kašike kristal šećera
  • 40 gr vanilin šećera ( 4 kesice )
  • 2 kašike brašna ( ravne )

Dodatak za paradižot:

rendana čokolada i keks u komadu

Priprema:

U širu i veću šerpu usuti mleko, pa dodati vanilin šećer i staviti na srednju vatru da provri.

Dok čekamo da mleko provri odvojiti belanca od žumanaca pa belancima dodati kašiku šećera i umutiti u jak šne.

Mutimo nekih 5 minuta, pa kada je ta pena čvrsta polako probamo da okrenemo posudu naopako i ako belanca i dalje nepomično stoje to znači da je ta masa spremna.

Kada mleko provri ( treba da lagano vri ) grabimo kašikom po malo umućenih belanaca i supuštamo u mleko.

Kuvamo po 10 sekundi sa svake strane i rešetkastom kašikom vadimo u cediljku ispod koje smo podmetnuli činijicu.

U cediljki će se belanca dodatno ocediti, jer ako ih odmah stavimo u posudu u kojoj ćemo servirati na dnu će nam ostati višak mleka.

To mleko ćemo iskoristiti kada budemo pravili fil.

Ocedjene oblačiće stavimo u posudu ili manje posudice u kojima ćemo servirati.

U ocedjeno mleko od belanaca dodajemo šećer, brašno i žumanca, mutimo i zakuvavamo u preostalo kipuće mleko.

Mešamo dok se ne dobije redji krem.

Sklonimo sa vatre i kremom prelijemo oblačiće.

Da biste napravili paradižot treba da dodate kada budete servirali okolo keks u komadu i pospete rendanom čokoladom.

Dobro ohladiti i poslužiti.

Expand player
Pogledajte više