Super izbor za doručak ili večeru: Recept za carsku pitu
Carska pita ili projara
Sastojci:
- 500 ml jogurta
- 5 celih jaja
- 100 gr mekog brašna t-400
- 170 gr kukuruznog brašna
- 100 ml ulja
- 1 kašičica soli
- 10 gr praška za pecivo
- 200 gr sitnog sira ( može i fete, ali onda prazite na slanoću )
- 200 gr šunkarice, šunke, bilo koje salamice, može čak i kulena ili kobasice, pečenice ili suvog vrata
- 200 gr kisele paprike ili kisele pečene paprike ( ili krastavaca, ako ne volite papriku )
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Umutiti penasto jaja sa solju.
Dodati ulje i jogurt pa opet umutiti.
Dodajemo brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo.
Dobro sjediniti da nema grudvica, pa na kraju umešati sir.
Iseckati šunkaricu na kockice i papriku na trakice pa dodati prethodno umućenoj smesi.
Sve sjediniti i istresti u podmazanu tepsiju ili pleh ( ukoliko je pleh podmažite i pospite brašnom )
Veličinu pleha odredjujete sami, veći pleh tanja pita i obrnuto.
Odlična je kao meze, ispečete u većem plehu, isečete na kockice i špricem utisnuti cvetiće ili zvezdice zavisno od nastavka šprica.
Izgledaju jako dekorativno i preukusne su.
Staviti da se peče i smanjiti temperaturu na 180 stepeni.
Mi smo pekli 50 minuta.
Izvršite test čačkalicom, pa ako izadje suva gotovor je.
Prekriti krpom i ostaviti da se prohladi ili ohladi.
Iseći i poslužiti.