ORIGINALAN BOSANSKI RECEPT: Fantastične baklave sa orasima!
Pripremite popularnu poslasticu na ovaj način, i ona će se bukvalno topiti u ustima, a gosti će tražiti još
Nema ko ne voli baklavu!
Vole je i deca i odrasli, lako se sprema, može da stoji više dana u frižideru, a da se ne pokvari... Mnogo je razloga da napravite baklavu!
Ako niste sigurni koji recept da sledite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gde se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!
Sastojci:
1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu
900 g mlevenih oraha,
100 g krupno seckanih oraha
150 g šećera
250 g putera
100 ml ulja
Za agdu (preliv):
1 kg šećera
voda i limun
Priprema:
Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera).
Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust.
Gustina treba da bude između sirupa i vode.
U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške.
Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Prijatno!