ORIGINALAN BOSANSKI RECEPT: Fantastične baklave sa orasima!
Nema ko ne voli baklavu!
Vole je i deca i odrasli, lako se sprema, može da stoji više dana u frižideru, a da se ne pokvari... Mnogo je razloga da napravite baklavu!
Ako niste sigurni koji recept da sledite, evo originalnog koji nam stiže iz srca Bosne, gde se trpeza na praznik, ali i običnim danima ne može zamisliti bez ovog slatkiša!
Sastojci:
1 kg gotovih jufki (kora) za baklavu
900 g mlevenih oraha,
100 g krupno seckanih oraha
150 g šećera
250 g putera
100 ml ulja
Za agdu (preliv):
1 kg šećera
voda i limun
Priprema:
Pripremiti preliv - sipajte šećer u lonac i prelijte ga vodom (da vode bude dva prsta iznad šećera).
Kuvajte oko 20 minuta na jačoj vatri, može i manje, preliv ne sme da bude previše gust.
Gustina treba da bude između sirupa i vode.
U skuvan preliv dodajte limun isečen na kriške.
Ostavite da odstoji, jer preliv mora dobro da se ohladi pre nego što se njime prelije baklava.
Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (1)
Побогу, људи...
04.07.2021 00:26
"ORIGINALAN BOSANSKI RECEPT" за баклаве???!!!!?!?!?! У том случају, и ја имам ОРИГИНАЛАН СРПСКИ РЕЦЕПТ ЗА СУШИ. Колико су баклаве "босанске", толико је и суши српски. Нити мање, нити више од тога.