Ukusno i mekano: Puter pecivo

alo.rs/domacirecepti/Lj.Č. | Žena 01.07.2021 13:30

Oblike možete da birate i pravite po želji, ali obavezno premazujte maslacem

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

  • 200 ml  mleka
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suvog kvasca
  • 1 kašika soli, do 1,5
  • 2 cela jaja
  • 800 gr brašna + posipanje
  • 125 gr putera/maslaca

Priprema:

U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati.

Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.

Opet sve dobro izmešati.

Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.

Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 gr maslaca i rukama dobro testo istiskati, kako bi se maslac dobro ugradio u testo. Testo je i dalje mekano ali nije lepljivo.

Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.

Nadošlo testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.

Svaki komadić testa oblikovati u lopticu, donju stranu zatvoriti i tako ih sve poslagati.

Uzimati po jednu lopticu, malo prstima je istiskati gore – dole, pa oklagijom razvući u elipsu ( video).

Premazati sa malo putera, povući nožem ili sekačem za picu po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja.

Uviti ukoso, pa rukama uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug.

Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji.

Posle 20 minuta onom žumancetu dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati sad puter pecivo i rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

U zagrejanu rernu staviti pecivo da se peče 20 minuta ili dok fino ne porumeni.

Po želji pečeno pecivo premazati puterom, malo prohladiti pa poslužiti.

Expand player
Pogledajte više