Ukusno i mekano: Puter pecivo
Oblike možete da birate i pravite po želji, ali obavezno premazujte maslacem
Sastojci:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 50 ml ulja
- 1 kašika šećera
- 10 gr suvog kvasca
- 1 kašika soli, do 1,5
- 2 cela jaja
- 800 gr brašna + posipanje
- 125 gr putera/maslaca
Priprema:
U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati.
Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.
Opet sve dobro izmešati.
Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.
Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 gr maslaca i rukama dobro testo istiskati, kako bi se maslac dobro ugradio u testo. Testo je i dalje mekano ali nije lepljivo.
Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.
Nadošlo testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.
Svaki komadić testa oblikovati u lopticu, donju stranu zatvoriti i tako ih sve poslagati.
Uzimati po jednu lopticu, malo prstima je istiskati gore – dole, pa oklagijom razvući u elipsu ( video).
Premazati sa malo putera, povući nožem ili sekačem za picu po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja.
Uviti ukoso, pa rukama uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug.
Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Posle 20 minuta onom žumancetu dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati sad puter pecivo i rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.
U zagrejanu rernu staviti pecivo da se peče 20 minuta ili dok fino ne porumeni.
Po želji pečeno pecivo premazati puterom, malo prohladiti pa poslužiti.