Ukusno i mekano: Puter pecivo
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

  • 200 ml  mleka
  • 200 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašika šećera
  • 10 gr suvog kvasca
  • 1 kašika soli, do 1,5
  • 2 cela jaja
  • 800 gr brašna + posipanje
  • 125 gr putera/maslaca

Priprema:

U jednu posudu sipati toplo mleko i vodu. Dodati šećer, kvasac i malo brašna pa promešati.

Zatim dodati ulje, jedno jaje i jedno belance, pa još malo brašna i na kraju so.

Opet sve dobro izmešati.

Nastaviti mešanje sve dok je to moguće, a na kraju umesiti testo postepeno dodavajući brašno.

Kada je testo umešeno i još uvek je malo lepljivo, dodati 40 gr maslaca i rukama dobro testo istiskati, kako bi se maslac dobro ugradio u testo. Testo je i dalje mekano ali nije lepljivo.

Pokriti krpom i ostaviti sat vremena da odstoji na toplom mestu i naraste.

Nadošlo testo premesiti pa podeliti na onoliko delova koliko peciva želite da dobijete, zavisno da li želite da ono bude veće ili manje.

Svaki komadić testa oblikovati u lopticu, donju stranu zatvoriti i tako ih sve poslagati.

Uzimati po jednu lopticu, malo prstima je istiskati gore – dole, pa oklagijom razvući u elipsu ( video).

Premazati sa malo putera, povući nožem ili sekačem za picu po testu nekoliko linija, ali ne seći do kraja.

Uviti ukoso, pa rukama uhvatiti krajeve, malo rastegnuti pa uviti u krug.

Poslagati u pleh i ostaviti 20 minuta da odstoji.

Posle 20 minuta onom žumancetu dodati kašiku mleka, umutiti pa premazati sad puter pecivo i rernu uključiti da se zagreje na 200 stepeni.

U zagrejanu rernu staviti pecivo da se peče 20 minuta ili dok fino ne porumeni.

Po želji pečeno pecivo premazati puterom, malo prohladiti pa poslužiti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading