NAJLEPŠA SRPSKA POSLASTICA: Torta kraljice Marije, slatkiš za sva vremena
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike
Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, i to u običnim patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene.
Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike.
Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera.
Prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera.
Drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca.
Priprema: U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.
U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.
Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.