Lagan, kremast i sočan kolač: Ledene šnite
Sastojci za koru:
- 6 belanaca
- 5 kašika šećera
- 6 kašika brašna
- 150 ml mleka
Krem:
- 800 ml mleka
- 6 žumanaca
- 7 kašika šećera
- 8 kašika brašna
- 250 gr margarina ili maslaca
- 100 gr šećera u prahu
- i 200 ml slatke pavlake, pavlake za šlag ili 2 kesice šlaga u prahu
Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Umutiti belanca sa 5 kašika šećera da se dobije gusta i sjajna pena.
Dodati zatim brašno i umešti sve zajedno da nema grudvica.
U pleh dimenzija 30 x 20 cm staviti papir za pečenje pa istresti belanca i poravnati.
Staviti da se peče izmedju 15 i 20 minuta zavisno od rerne i struje.
Dok se kora peče pripremamo fil.
Žumancima dodati preostali šećer i brašno pa naliti malo hladnog mleka i dobro izmešati, opet da nema grudvica.
Ostatak mleka staviti da provri za zakuvati razmućena žumanca i mešati dok se ne zgusne.
Skuvan “puding” prebaciti u drugu posudu, veću i prekriti folijom ili kesom.
Ostaviti da se ohladi.
Pečenu koru izvaditi sa papirom iz pleha, ostaviti minut-dva da se prohladi pa skinuti papir i vratiti koru u pleh.
Preliti koru odmah sa 150ml mleka i ostaviti da kora upije i ohladi se.
Kada su se i fil i kora ohladili umutiti penasto omekšali margarin sa šećerom u prahu.
Izmutiti malo fil pa dodati pola margarina ili maslaca pa sve umutiti zajedno.
Dodati zatim ostatak i sve sjediniti.
Koru staviti na tacnu pa naneti ceo fil i proavnati.
Umutiti slatku pavlaku pa i nju naneti na kolač.
Ostaviti da se dobro ohladi pa ledene šnite poslužiti.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)