OBLANDA NA STARINSKI NAČIN: Do vrhunske poslastice lako i jeftino
Ako želite, u nadev za oblatne možete dodati orahe, suvo grožđe ...
Oblande su dobro rešenje kada želite da pripremite nešto slatko. Iako se prema ovom receptu nadjev dugo kuva, posle toga jedini posao je rasporediti oblande i pustiti da odstoje.
Sastojci:
1,5 litara mleka 1 kg šećera 100 g margarina 50 g čokolade 2 kašike kakaa pakovanje napolitanki
Priprema:
Stavite mleko i šećer u dublju posudu da se kuvaju, prokuvajte i pazite da ne proključa.
Smanjite temperaturu tako da nadjev lagano proključa i povremeno promešajte da ne zagori. Kada vam gustina fila odgovara, dodajte margarin, čokoladu i kakao, i ostavite da se kuva još 5 minuta da se sjedini.
Vreme potrebno da se nadjev zgusne je oko 2 sata, mada to zavisi od mleka i temperature na kojoj kuvate. Punjenje je gotovo kada ga malo izvadite na pleh, a smeša se odvoji kada kroz njega prođete kašiku.
Oblatnu stavite na radnu površinu i premažite toplim filom, a zatim sledeću postavite preko fila i rasporedite dok fil ne potrošite. Oblatnu obložite papirom, preko papira stavite nešto ravno (na primer, pleh za pečenje) i nešto što je teško bolje uklopiti. Ostaviti da odstoji nekoliko sati.