Paša lokum ili slatka sarma: Saznajte kako se pravi ova fantstična poslastica
Sva od krema i jako lepo izgleda
Sastojci:
- 1 litar mleka
- 150 grama šećera
- 100 grama gustina (nišeste)
- 70 grama brašna
- 30 grama kakaoa
- 250 ml slatke pavlake
- 200 grama kokosa
- 50 gr margarina
Priprema:
Pomešati gustin, brašno, šećer, kakao, vanilin šećer ( po želji ) i 200 – 300 ml mleka.
Ostatak staviti da provri.
Dok čekamo u veliki pleh posuti sav kokos i rasporediti ravnomerno svuda, protresite tepsiju levo – desno.
Kad mleko provri zakuvati smesu i mešati.
Prvo je retka, pa ima malo grudvica, pa se stegne i grudvice nestanu.
Skloniti sa vatre i dodati margarin pa mešati dok se skroz ne sjedine. U očetku izgleda vodeno ali se lagano spajaju.
Preko kokosa istresati skuvani “puding”.
Šarajte svuda, po celoj tepsiji, da što manje razvlačite.
Kada uspete i razvučete ravnomerno svuda ostavite da se ohladi, pa stavite 30 minuta u frižider.
Ulupajte slatku pavlaku pa premažite preko “pudinga” . 150 – 200 gr šlaga ulupanih sa mlekom ili kiselom vodom može da zameni slatku pavlaku.
Isecite u štrafte i uvijajte do pola štrafte.
Uvijete u krug, pa presečete.
Desnom rukom držite a levom nožem presečete.
Prvu slatku sarmu ne možete dodatno uvaljati u kokos koji je dole nego nju sklonite na tacnu.
Svaku sarmu još malo uvaljati u kokos koji je ispod i posuti još sa tim kokosom.
Čuvati u frižideru do služenja ili odmah služiti.