TRADICIONALNI RECEPT ZA NAJSTARIJI SRPSKI SLATKIŠ: Ivanjdanski kolač sa kajsijama
Vekovima se pravi na današnji dan
Evo recepta za jedan svež i letnji kolač, koji se na selu često pravio na Ivanjdan.
Sastojci: 10 zrelih ali čvršćih kajsija, 4 kašike vinjaka ili konjaka, 50 gr mlevenih badema (a možete da probate i verziju sa kokosom), 50 gr šećera, 50 gr putera.
Priprema: Pomešajte šećer i konjak/vinjak pa dodajte istopljeni ili omekšali puter i na kraju mlevene bademe ili kokos, da masa bude gusta i sipkava.
Kajsije operite dobro, prepolovite i izbacite košticu, pa ih poređajte na pleh pokriven papirom za pečenje i napunite filom tako da na svakoj polutku bude kupica.
Stavite u rernu ugrejanu na 180 nekih 10 minuta.
Fil: 2 belanceta, 2 kašike vanilin šećera, 2 kašike brašna, malo praška za pecivo.
Dok se kajsije peku belanca ulupajte u čvrst sneg pa dodajte šećer. Isključite mikser pa umešajte nežno brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Nakon što su se pekle 10 minuta izvadite kajsije iz rerne pa na svaku špricem ili kašičicom stavite malo testa od belanaca pa vratite u rernu na još 10 minuta, najviše 15 minuta.
Možete služiti i toplo i hladno, lično nama su mnogo lepši dobro ohlađeni.