Nezaboravan ukus: Grčka pita sa piletinom i paprikama
Najhrskavija pita na svetu
POTREBNO:
- 500 g tankih kora
- 1 kom pilećih prsa
- 3 paprike (žuta, crvena, zelena)
- 2 luka
- 3 čena belog luka
- 3 kašike koncentrata paprike
- 150 ml belog vina
- 3 kašike začina (origano, majčina dušica, ruzmarin…)
- sol, papar
- 150 g feta sira
- 100 g sira trapista
- 200 ml maslinovog ulja
- 100 ml suncokretovog ulja
- 50 ml mineralne vode
PRIPREMA:
Paprike i luk izrezati na kockice, beli luk sitno iskosati.
Pileća prsa izrezati na odreske, začiniti ih po želji pa ih prepeći na tavici i izvaditi na stranu.
Na istom ulju u istoj tavi pržiti paprike i luk, dodati i beli luk. Pržiti par minuta dok povrće ne povene. Tada doliti vino pa pustiti da ispari uz mešanje. Dodati koncetrat paprike i začine pa uz mešanje kuvati dok sva tečnost ne ispari. Nadev mora biti suv!
U topli nadev nadrobiti feta sir i naribati sir trapist pa sve skupa dobro izmešati i sjediniti.
Za premazivanje kora tokom slaganja pite treba pripremiti premaz od kombinacije mineralne vode i 100 ml ulja.
LIm u kojem će se peći pita dobro nauljiti. Složiti 3 kore jednu preko druge tako da rubovi vise prema van. Između svake kore posuti mešavinu mineralne i ulja. Rasporediti polovinu nadeva, pa prekiti sa 3 kore, nastaviti nadevom i završiti preostalim korama. Obavezno između svake kore premazivati! Na kraju sve rubove podviti prema unutar ispod pite. Od gore premazati ostatkom ulja i mineralne.
Pitu peći u gornjem delu rerne na 180*C 35-45 minuta.
Pečenu pitu izrezati i poslužiti!