Velika greška: Ako ove namirnice stavite u frižider, izgubiće teksturu i ukus
Foto: Shutterstock

Paradajz

Stavljanje paradajza u frižider može zaustaviti njihovo dozrevanje i ubiti ukus. U frižideru im se menja hemijska struktura i smanjuje količina jedinjenja u plodu, što utiče na njihov ukus. Na niskim temperaturama im se može promeniti i tekstura, a plodovi mogu postati oštećeni i gnjecavi.

Krompir

Krompir treba čuvati na hladnom i suvom mestu, ali nikako ne u frižideru. Najbolje u platnenoj torbi, a ni slučajno u plastičnoj. Ukoliko ga stavite u frižider, možete izazvati proces razgrađivanja skroba, koji će uticati na teksturu ploda, ali i izazvati promenu boje i ukusa.

Luk

Jedna od namirnica kojoj nipošto nije mesto u frižideru je luk. U frižideru on počinje brže da gnjili, postaje brašnast i gubi svoj ukus. Osim toga, često se suši, čak i ako ga omotate plastičnom folijom. Zato ga je bolje držati van frižidera. Najbolje je čuvati ga na hladnom i svom mestu gde ima dovoljno vazduha. U zatvorenoj posudi, ostatak luka može izdržati i do nedelju dana.

Hleb

Dok zamrzavanje hleba može i te kako da usporiti postupak starenja i pojave plesni, stavljanje u frižider će taj postupak ubrzati. Niska temperatura uzrokuje da se skrob kristalizuje mnogo brže nego na sobnoj temperaturi, čime se ubrzava proces koji će hleb učiniti tvrdim i bez ukusa.

Banane

Stavljanje zrelih banana u frižider će pomoći da ostanu zrele nekoliko dana. Ali, ako ih tamo stavite u dok su još malo zelene, zaustavićete proces dozrevanja. Čak ni nakon što ih izvadite iz frižidera, one neće dozreti, a kora će postati crna. Banane su tropsko voće i nemaju prirodnu obranu od hladnoće.

Beli luk

Beli luk će se u frižideru ili u plastičnoj kesi ubuđati. Najbolji način za čuvanje belog luka je da ga držite na sobnoj temperaturi na suvom i tamnom mestu koje ima dovoljno protoka vazduha.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading