Lenja pita sa sirom - Ima da nestane dok trepnete!
Foto: Printscreen

Sastojci za testo:

1 kg brašna

200 gr šećera
400 gr masti
1 kašičica soda bikarbone
2 jajeta
hladno mleko da se sjedini masa (oko 1 – 2 dcl)

Sastojci za fil:

800 – 1000 gr svežeg sira (neslanog)
4 uvrh pune kašike kisele pavlake
12 kašika šećera
2 vanilin šećera
5 jaja (razdvojiti belanca od žumanaca)
100 gr suvog grožđa (ja sam izostavila zbog tamo nekih 😉 u familiji)

Priprema:

1. Izmešati brašno, šećer i soda bikarbonu. Dodati jaja, pa ih viljuškom umešati u brašno. Dodati mast i nastaviti viljuškom utrljavati mast u brašno da dobijete mrvičastu masu. Na kraju dodajte tek malo mleka, pa umešajte viljuškom i predjite da mesite rukom.

Lenja pita sa sirom - Ima da nestane dok trepnete!

Foto: Printscreen

 

Dodajte mleka po potrebi samo toliko da vam se testo ne raspada, nego da ga mleko poveže. Testo podelite na 2 jednaka dela, upakujte u streč foliju i stavite u frižider da se odmori dok pripremite fil.

2. Sveži sir umutite mikserom sa kiselom pavlakom, šećerom i vanilin šećerom. Dodajte žumanca u sir. Ako želite, dodajte i suve groždjice, kod nas nisu svi ljubitelji, pa sam im ovaj put udovoljila. Belanca umutite u čvrst sneg, pa lagano dodajte u fil i promešajte varjačom.

3. Pobrašnavite podlogu na kojoj ćete razviti testo. Ako vam se testo jako raspada kada počnete da ga razvijate, predlažem da ga razvijate izmedju 2 papira za pečenje, pa ćete sa papirom lako i prebaciti testo u tepsiju. Papir takodje pobrašnavite pre razvijanja, a i gornju površinu testa.

Razvijeno testo (na veličinu tepsije) stavite na dno tepsije (ne treba je podmazivati, ne treba ni papir). Izbockajte malo viljuškom. Premažite fil preko prvog testa. Razvijte i drugo testo, pa prebacite preko fila. Izbockajte viljuškom. Stavite da se peče na 200°C dok gornja kora ne dobije boju.

4. Ispečenu pitu ostavite da se ohladi (zbog fila od sira, lakše ćete je iseći), pa je isecite na kocke. Pospite lenju pitu sa šećerom u prahu i poslužite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading