Anticelulit jelovnik: Ugljeni hidrati ne smeju se izbegavati
Zdrava ishrana može vam pomoći u smanjenju pojave celulita
Iz Centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes "Master Physical" daju nekoliko saveta o ishrani da biste smanjili stvaranje celulita.
Povećajte unos voća i povrća
Da biste osigurali visok unos antioksidanata (štite od slobodnih radikala ), fitonutrijenata i bioflavonoida, preporučena je ishrana bogata voćem i povrćem. Voće i povrće pomaže u proizvodnji kolagena.
Foto: Shutterstock
Izaberite prave proteine
Odgovarajući unos aminokiselina i proteina neophodan je za zdravu proizvodnju vezivnog tkiva i kolagena. Najbolji izbor su orašasti plodovi, semenke i riba.
Izbacite industrijske proizvode
Još jedan razlog da pazite na unos prerađenih ugljenih hidrata, uključujući brzu hranu, kolače i sokove jer mogu prouzrokovati visok nivo insulina u krvi i podstaći stvaranje masti, pa i celulita.
Jedite složene ugljene hidrate
Ugljeni hidrati su bitni u našoj ishrani i ne smete ih izbegavati. Bitno je da se odaberu odgovarajuće količine i vrste ugljenih hidrata. Najbitnije je da se unose celo zrno žitarice, batat i mahunarke kao pomoć stabilizovanju šećera u krvi i nivoa insulina.
Uključite zdrave masti
Smanjite na minimum unos zasićenih masti, a povećajte unos omega-3 masti kao što su masna riba, laneno seme, riblje ulje i orasi.
Zdrave masti pomažu u cirkulaciji krvi. Loša cirkulacija smanjuje sposobnost tela da isporučuje hranljive materije ćelijama kože, što može stvoriti probleme sa celulitom.
Foto: Shutterstock
Predlog menija u borbi protiv celulita
Doručak: smuti
Sastojci:
1-/2 banane
100 g malina
2 supene kašike ovsenih pahuljica
1 kašika kokosovog proteina
1 kašika čija semenki
200 ml vode
1/2 kašike cimeta
Priprema:
Sve sastojke pomešajte i usitnite u blenderu.
Užina 1: mango
Ručak: obrok salata
Sastojci:
1 šolja bebi spanaća
1 grilovani pileći file
1 šoljica barenih leblebija
5-6 sirovih badema
2 manja paradajza
1/2 krastavca
1 kašika maslinovog ulja
Priprema:
Sve sastojke pomešajte u činiji, zalijte uljem i dobro začinite.
Užina 2: crveno voće (do 100 g)
Večera: grilovana riba s barenom blitvom ili spanaćem, salata od svežeg krastavca i paprike.