Jednostavan, čak i za početnike: Fileti paprike sa belim lukom
Foto: Youtube/Printscreen

 Sastojci:

  • 5 kg paprike po izboru
  • 150 gr soli
  • 150 gr šećera
  • 100 ml ulja
  • 400 ml sirćeta ( alkoholno od 9% )
  • 1,2l vode
  • 4 gr konzervansa
  • 2 glavice belog luka
  • 1 veza peršuna

Priprema:

Papriku oprati pa iseći na filete. Veće prepoloviti, ili iseći na 4 dela.

Staviti filete u neku posudu koja ima poklopac.

Napraviti preliv. So, šećer, ulje, sirće, vodu i konzervans pomešati pa preliti svu papriku.

Staviti poklopac i ostaviti 24h da odstoji i paprika omekša.

U toku 24h povremeno posudu prodrmati, možete je i otvoriti, pa obrnuti papriku kako bi sva omekšala.

Ukoliko neka i ne omekša nije strašno, kada poslažete u tegle i zalijete tečnošću koja je preostala potpuno će otpustiti. Taman toliko da omekša, ali da ne bude onako premekana. Što bi rekli – kakava je? Taman.

Tegle sterislisati 10 minuta u rerni na 100 stepeni.

Poslagati filete paprike, dobro ih nagurati, da ima što manje vazduha.

U toku slaganja fileta posipati seckati belim lukom i peršunovim listom.

Kada napunite tegle zalijte ih sokom od preliva i paprike koji je preostao.

Sačekajte malo da paprika upije, pa ako treba dodajte još malo.

Zatvorite tegle i ostavite na tamno i suvo mesto do zime.

Ukoliko ne želite da stavite konzervanst postoji varijanta i za vas. Napunite tegle i zatvorite, u preliv ne stavljajte konzervans. Uzmite dublju šerpu od visine tegle, stavite krpu na dno i stavite tegle tako da ne dodiruju jedna drugu. Sipajte vode do čepa i stavite na vatru da provri. Kada provri ostavite da lagano vri 15 minuta, pa vadite tegle i zamotajte ih u krpe ili ćebe i ostavite da se lagano hlade. To je to.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading