Mnogi prave ovu grešku: Ne izbacujte šećer iz ishrane, evo i zašto
Potpuno uklanjanje prirodno prisutne supstance u našoj ishrani takođe može biti opasno, kaže francuski lekar Džimi Muhamed
Ovaj makronutrijent je neophodan da bi mozak dobro funkcionisao. Dok se apeli da se odlučimo za zdraviju hranu i isključimo beli šećer i dalje množe, Muhamed upozorava da nije dobro u potpunosti odustati od proizvoda bogatih ovim ugljenim hidratima.
- U modi je dijeta bez šećera uz parolu: detoksikacija tela od šećera. Ali u ovom teškom periodu to ne savetujem - navodi specijalista.
Šećer neophodan za mozak
Razlog da se šećer poštedi progona je taj što je on neophodan za pravilno funkcionisanje našeg tela. Daje energiju ćelijama, posebno onim u mozgu, što predstavlja 2 odsto naše težine, ali zahteva 25 odsto ukupne potrošnje energije, dodao je doktor.
Alternativa su zaslađivači
Muhamed je takođe rekao da ako pokušavate da eliminišete beli šećer, smeđi šećer i sirupe poput agave – koji su štetni i čiju potrošnju svakako treba da ograničite – može se stvoriti „osećaj frustracije“. S tim u vezi, preporučio je cimet kao alternativu.
- Cimet ima slatku notu, ali nema šećer, što smanjuje impuls da se posegne za zaslađivačem - rekao je specijalista. Osim toga, pomaže vam da dobro spavate.
Šećer u umerenim količinama
Iako nije opasno kada se umereno konzumira, višak šećera i drugih zaslađivača može izazvati zavisnost, jer aktivira proizvodnju dopamina i pravi začarani krug u našem mozgu, rekao je Muhamed. Pored toga, neophodno je znati razliku između dobrih i loših šećera. Na primer, alkohol može da prouzrokuje probavne probleme ako se konzumira previše, rekao je lekar. A izvor kvalitetnih šećera je voće i povrće.