Prava uzivancija: Boem kolač
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci za 2 kore:

  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
  • 200 gr mlevenih oraha

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 10 kašika šećera
  • 10 žumanaca
  • 4 kašike brašna
  • vanila po želji
  • 200 gr maslaca ili margarina

Glazura:

  • 100 gr crne čokolade
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike mleka

Odgore pospip po želji orasi, može  i ne mora

Priprema:

Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena.

Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna.

Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne (40x30cm) i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Peći izmedju 15 – 20 minuta.

Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda.

Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela.

Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije.

Umutiti šećer, žumanca i brašno sa malo mleka, a ostatak mleka  staviti na laganu vatru da provri.

Zakuvati žumanca i uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi.

Ulupati maslac sobne temperature, pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.

Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže.

Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše.

Otopiti na pari ili u mikrotalasnoj čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač.

Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi.

Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading