SLANA LENJA PITA OD SPANAĆA I SIRA - Specijalitet naših baka, preukusan i zdrav
Potrebno je:
Za testo:
2 jajeta
2 dl kisele vode
2 dl jogurta
50 ml ulja
1/2 kesice praška za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašika lanenog semena
250 g kukuruznog brašna
150 g pšeničnog brašna
Za fil:
1 dl ulja
1 veći struk praziluka
300 g očišćenog spanaća
1 kašika sušenog povrća
1 jaje
200 g tvrdog kravljeg sira
1 kašika pečenog susama
Priprema:
Umutite jaja, dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta. Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine.
U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno. Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podnazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase.
Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i oprani spanać i sušeno povrće.
Dinstajte desetak minuta. Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil.
Odozgo razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta.
Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
Secite u oblicima po Vašoj želji i poslužite.
Prijatno!
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)