Hrskavi okolo, a unutra sočni i mekani: Lisnati štapići sa sirom
Probajte
Sastojci:
- 400 ml vode
- 200 ml jogurta
- 10 gr suvog kvasca
- 1 kašika soli
- 1 kašika šećera
- 50 ml ulja
- 1 kg mekog brašna t-400
- 250 gr maslaca ili margarina
- 500 gr sitnog sira
- 2 kašike pavlake
- 2 žumanca
U toplu vodu dodati kvasac, šećer i jednu šaku brašna.
Promešati pa dodati pola mere brašna, jogurt, so i skoro svo ulje.
Ostaviti malo da se testo posle poulji.
Dobro izraditi smesu za testo varjačom, da nema grudvica.
Zatim dodati opet pola od preostalog brašna i umesiti testo.
Još malo će se testo lepiti pa dodati još malo brašna.
Ostane nam oko 100 gr od jednog kilograma.
Umešeno testo premesiti i podmazati ostavljenim uljem.
Prekriti krpom i ostaviti 60 minuta da nadodje.
Nadošlo testo uz pomoće malo brašna samo blago premesiti i podeliti na 4 jednaka dela.
Svaki deo razvući u pravougaonik, otprilike, ne mora to biti ništa precizno pa na tri dela testa narendati zaledjen margarin ili maslac.
Poslagati sve delove jedan na drugi i preklopiti trećim.
Lepo ivice spojiti jednu na drugu pa testo malo razvući na levo i desno.
Preklopiti još jednom pa opet malo razvući.
Preseći ga po sredini i jedan deo odvojiti.
Ostavljen deo opet razvući u pravougaonik, debljine 5 mm.
Umutiti sir i pavlaku, posoliti ako sir nije slan.
Sa pola mere sira premazati pola testa i preklopiti sa drugom nenamazanom polovinom.
Malo rukom sve pritisnuti da se zalepi.
Premazati umućenim žumancetom, pa po želji posuti morskom soli i semenkama.
Seći trakice nožem za picu ili običnim nožem pa uvrtati i slagati u pleh.
Kada poslažete prvi pleh uključiti rernu da se zagreje na 200 ili 220 stepeni zavisno od vaše rerne koliko je jaka.
Dok se rerna zagreje i testo će malo nakisnuti.
Staviti da se peče dok ne dobije jako žutu do svetlo braon boju, 20 – 25 minuta. Mi smo pekli 20, ali moja je rerna jača.
Poslužiti tople ili hlade, ukusni su i jedni i drugi.