NUTRITIVNO BOGATE! Letnje salate s malo kalorija

Piše: Zvezdana Ljubenković, spec. nutricionizma i dijetetike, "Master Physical" | Žena 27.07.2021 16:30

Mnogi od nas misle da nas salata ne može zasititi i da se ona koristi samo kao dopuna uz glavno jelo. Ako su nutritivno bogate, mogu pružiti organizmu dovoljan osećaj sitosti zahvaljujući velikom sadržaju vode u povrću.

Foto: Shutterstock

Ukoliko ste u procesu gubitka kilograma, ove obrok-salatice i s prelivima će vam mnogo značiti. Pošto imaju od 100 do 150 kalorija, možete ih jesti bez griže savesti, kažu iz centra za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i fitnes  "Master Physical".

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Salata od raznih zelenih salata

Isecite listove zelene salate (ili koristite mešavinu zelenih lisnatih salata) a manji krastavac i pola manje zelene jabuke na kolutove. Pomešajte sa 3-4 lista sveže nane i kašikom semenki sirove golice. Salatu prelijte kašikom dresinga od pesto sosa.

Dresing od pesto sosa

Pripremite manju teglicu za dresing. Kada nemate dovoljno vremena, preliv će vam pružiti osećaj svežine uz svaku salatu.

Sastojci:

3 kašike grčkog jogurta

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika balzamika bez šećera

1 kašika dižon senfa

1 kašika pesto sosa

1 prstohvat soli

1 prstohvat sušenog peršuna

1 prstohvat crnog bibera

Priprema:

Sve izmešajte zajedno i stavite u teglicu. Čuvajte u frižideru do 3 dana. Količina je za 3 porcije salate.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Salata od rukole, tikvica i kruške

Koristite 2 šake rukole, manju tikvicu isecite na trake nožićem za ljušćenje povrća, sitno iseckajte pola kruške i dodajte sitno seckane 2 grančice mirođije i kašiku proprženih orašastih plodova.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Mešavina proprženih orašastih plodova

Napravite veću količinu i čuvajte u polici gde čuvate i začine. Uvek možete da je iskoristite da obogatite jelo zdravim mastima, a lepo je i za dekoraciju. Mešavinu možete da dodajete i uz doručak (recimo omlet, avokado i tost).

U tiganju bez ulja propržite sirovi badem, lešnik, indijski orah, orah, dok divno ne zamiriše. Pazite da ne zagori. Prebacite u blender i usitnite do krupnijih komada.

Isto možete uraditi i sa semenkama golice, suncokreta, lana, maka...

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Obrok-salata sa kozjim sirom

Osvežavajuća salata za vreme toplih dana koja ne zahteva puno pripreme.

Sastojci:

zelena salata

svež paradajz

1/2 krastavca

100 g tvrdog kozjeg sira

1 kašika mlevenog lana

Za dresing:

1 kašika maslinovog ulja

1 kašika tahinija (susamova pasta)

1 prstohvat himalajske soli

1/2 veze peršuna

50 ml tople vode

Priprema:

Salatu isecite na trake, a povrće na kockice. Pomešajte sastojke za dresing i prelijte preko salate.  

Expand player
Pogledajte više