Svi ih obožavaju: Recept za domaće vanilice
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

  • 250 gr margarina ili maslaca
  • 500 gr mekog brašna
  • 2 cela jaja
  • 7 kašika kristal šećera
  • 20 gr vanilin šećera
  • pekmez, marmelada ili džem od kajsija
  • šećer u prahu

Priprema:

Omekšalom margarinu dodati kristal šećer pa umutiti.

Zatim dodati jaja i sve opet zajedno izmiksirati.

Dodajemo pola mere brašna i opet mutimo mikserom.

Pošto je testo sad već malo tvrdje dodajemo pola brašna od brašna koje nam je preostalo i mesimo testo.

Ukoliko je još lepljivo dodamo još malo i sada bi trebalo da je testo fino oblikovano i spremno za dalji rad.

Uključiti rernu na 180 stepeni da se zagreva.

Izvaditi testo iz posude i posuti površinu sa malo preostalog brašna.

Posuti i testo brašno pa razvući na debljinu oko 5 mm.

Malom čašicom, modlicom ili modlicom u obliku cveta vaditi testo i slagati u pleh.

Pleh nije potrebno pouljiti jer testo već u sebi ima dovoljno masnoće i neće se zalepiti.

Staviti kolutiće da se peku izmedju 10 i 15 minuta.

Treba da ostanu beli – svetli.

Mi smo pekli u plehu 12 minuta, a u keramici 14 minuta.

Ostaviti da se ohlade pa spajati sa po malo pekmeza dva kolutica. Spajati donju stranu, koja je bila okrenuta ka plehu.

Na kraju uvaljati vanilice u šećer u prahu.

Ovi kolači mogu da stoje dosta dugo, pod uslovom da se ne pojedu, pa mogu da se prave i nedelju dana pre posluženja.

Prijatno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading