SLADOLED TORTA SA BRESKVAMA - Zavodljiv ukus prvog poljubca
Brzo se sprema, ne peče se, a ne košta mnogo
Keks deo:
300 gr mlevenog keksa, integralnog, a može i obični
100 gr margarina
50 ml mleka
Fil:
400 gr ( velika čaša ) kisele pavlake
250 ml slatke pavlake, slatko vrhnje, hulala
30 gr želatina u granulama
100 gr šećera u prahu
3 kašike vode
500 gr breskvi ( nektarina )
Žele:
250 ml soka od narandže, breskve, kajsije, cedevita
1 kesica preliva za tortu
2 ravne kašike šećera
Priprema:
Obložiti kalup okolo sa folijom.
Keks, margarin ( sobne temperature ) i mleko izmesiti.
Istresti keks pa utisnuti ga rukama na dno i malo sastrane.
Želatin staviti u posudu, dodati vodu i ostaviti da nabubri.
Umutiti slatku pavlaku, pa dodati šećer i kiselu pavlaku i sve umutiti.
Na kraju dodati voćni jogurt i izmešati.
Želatin je za to vreme nabubrio. Staviti ga na vatru i otopiti.
Želatinu dodati 2 kašike fila i izmešati pa onda sve zajedno istresti uz mešanje nazad u fil.
Sada iseckati breskve i izmešati.
Preko keksa u kalupu istresti fil.
Ostaviti u frižider.
Pomešati preliv dok je još u prahu i šećer pa dolivati sok i mešati.
Staviti na vatru i mešati do tačke vrenja ali da ne provri pa skloniti sa vatre da se hladi.
Mešati dok ne postane toplo i tako toplo preliti preko torte, brzo od sredine prema krajevima.
To raditi brzo jer se preliv brzo i sreže.
Vratiti u frižider , dekorisati po želji i služiti.
U frižideru neka bude najmanje 3h.
Prijatno.