Kiselo testo kao pena: Napravite mekike, lepinje punjene sirom koje se tope u ustima
Za dobro kiselo testo koje uvek uspeva treba i malko (vrlo malko) veštine mešenja (varjačom istući) bez preterivanja sa brašnom, odmoranje testa u vangli i jos jako bitno odmaranje na radnoj povrsini
Potrebno:
- 50 gr, svežeg kvasca
- oko 1 kg. brašna (prvo dodati 700 -800 gr. pa do kraja koliko se potrosi)
- 500 ml. mlakog mleka
- 250 ml. mlake vode
- 100 ml. ulja
- 2 kašičice soli
- 1 kašićica sećera
Izmešajte oko 300 gr, sira, jedno jaje, so ako je potrebno, Ulje za prženje i da se premesi testo. Rastopite kvasac u mleku, dodajte vodu, ulje, šećer. Brašno i so. Brasno dodajte postepeno.
Testo izlupajte varjačom, prekrijte i ostavite da odmori 10 minuta. I još jednom tako pa ostavite 30 minuta. Uz dodavanje brašna i malo ulja lagano premesite i razvucite rukama po radnoj površini na koju ste stavili brašno.
Presecite po pola i uz kraj testa stavite gomilice sira, preklopite drugim delom, isecite, krajeve pritisnite prstima da se krajevi prilepe, ređajte na pek papir pa isecite da bude svaki posebno.
Ostavite da stoji 15 minuta i pržite u zagrejanom dubokom ulju. Kada isplivaju izvucite papir. Prže se dok fino ne porumene. Stavite da se cede na papirnu salvetu, ako želite jos malo ih posolite i uživajte. Prijatno!