NE GUBE HRANJIVE MATERIJE, NI VITAMINE: Ovo je 7 najzdravijih namirnica iz konzerve
Konzervirana hrana takođe može biti pristupačnija, ima duži rok trajanja, što može podstaći kreativnost i fleksibilnost u kuhinji
Možda bi vas iznenadilo, ali konzervirana roba često može biti jednako hranljiva kao i njihove sveže kolege sa police. Većina ovih artikala konzervira se odmah nakon berbe i ne gubi hranljive materije u procesu konzerviranja.
Konzervirana hrana takođe može biti pristupačnija, ima duži rok trajanja, što može podstaći kreativnost i fleksibilnost u kuhinji.
Predstavljamo vam sedam najzdravijih namirnica iz konzerve.
1. Crni pasulj iz konzerve.
Konzervirani crni pasulj ima više od 7 grama proteina po porciji šolje i odličan je izvor vlakana, sa 7,5 grama po obroku. Zbog toga je osnovna namirnica za upotrebu iz ostave.
2. Breskve iz konzerve.
Voćne namirnice koje se lako drže u ostavi, breskve iz konzerve odlične su za prelivanje salata od jogurta, a sok se može koristiti kao zamena za šećerne sirupe u palačinkama ili sladoledu.
3. Pasirani paradajz.
Ubrani, pasirani i pakovani u najvećoj zrelosti, paradajz iz konzerve čini laku, zdravu osnovu za domaće supe i soseve od testenina, dok vam omogućava da kontrolišete dodatnu so.
4. Bundeva iz konzerve.
Pire od bundeve je bogat vitaminima A i C i vlaknima (sa 3 grama po ½ šolje), a takođe čini odličnu zamenu za puter u pečenju.
5. Losos iz konzerve.
Svež losos, iako je ukusan, može biti skup i brzo se kvari. Ne samo da losos iz konzerve traje duže, već ćete iste nutritivne prednosti-poput vitamina D i B-12-kao i sa svežim.
6. Srca iz artičoke u konzervi.
Artičoke iz konzerve su potpuno potcenjene kada govorimo o hrani iz konzerve. Imaju puno složenih ugljenih hidrata prepunih inulina, skrobnog vlakna koje deluje kao prebiotik za održavanje zdravih creva.
7. Leblebije iz konzerve.
Potražnja za leblebijama poslednjih godina naglo raste. I to je dobra stvar, jer su prepuni zdravih proteina (14,5 grama po šolji) i zdravih masti.