Najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku
Prste da poližeš
Sastojci i priprema:
- 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)
- 500 gr. mlevenog mesa
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 manja šargarepa
- 2 čena belog luka
- 150 gr. pirinča
- 200 ml. vode
- 4-5 kašika ulja
- 2 jaja
Začin:
- malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je)
- 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite)
- malo bibera
- malo soli
- 1 kašičica sitne crvene paprike
Za kuvanje blitve...
- voda,
- kašika soli,
- 1 kašika sirćeta(sve prokuvati)
Za preliv:
- 400 gr. kiselog mleka
- 1 jaje
- 2 kašike ulja
- so
- pola limuna
Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite. Operite pirinač i skuvajte. Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun.
Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica. Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte.
Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!