Najukusniji ručak: Zapečene sarmice od blitve u kiselom mleku
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:

  • 2 veze blitve (oko 30 - 35 listova, zavisi od veličine)
  • 500 gr. mlevenog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka 
  • 1 manja šargarepa 
  • 2 čena belog luka 
  • 150 gr. pirinča
  • 200 ml. vode 
  • 4-5 kašika ulja 
  • 2 jaja

Začin:

  • malo peršunovog lišća (ne mora ali lepše je) 
  • 1- 2 kašičice suvog začina (zavisi koliko volite) 
  • malo bibera
  • malo soli
  • 1 kašičica sitne crvene paprike

Za kuvanje blitve...

  • voda,
  • kašika soli,
  • 1 kašika sirćeta(sve prokuvati)

Za preliv:

  •  400 gr. kiselog mleka 
  • 1 jaje 
  • 2 kašike ulja
  • so
  • pola limuna

Listove operite i isecite drške (možete ih iskoristiti za čorbu ili salatu). Stavite u prokuvanu vodu i ostavite da stoji oko 10-15 minuta. Procedite. Operite pirinač i skuvajte. Izdinstajte na ulju sitno iseckan luk, šargarepu, dodajte meso, 200 ml. vode. Krčkajte oko 10 minuta, stavite začine, skuvan pirinač, iseckan peršun.

Umešajte dva jaja, posolite ako treba i možete krenuti sa motanjem sarmica. Raširite jedan list, ili dva ako su manja, uz kraj stavite fil, preklopite stranice tek malo da pređu fil i umotajte.

Slažite u tepsiju, vatrostalnu posudu ili šerpu koja može u rernu. Umutite jaje sa kiselim mlekom, dodajte ulje i so, isceđen limun. Prelijte i pecite poklopljeno u dobro zagrejanoj rerni, 220 -230 stepeni oko 20 minuta. Prijatno!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading