Kroasan pecivo: Lisnata pogača sa kiflicama
Jako je mekana i ukusna i sigurno uspeva
Sastojci i priprema:
- oko 1 kg. brašna
- 40 gr. kvasca
- 1 kašika šećera
- 2 kašičice soli
- 100 ml. jogurta
- 400 ml. toplog mleka
- 2 jaja
- 4 kašike ulja
- 200 gr. zamrznutog margarina
Premaz:
- jaje,
- susam..
Izmešajte jogurt i mleko. U vanglu izmešajte kvasac sa šećerom, dve kašike brašna i malo izmešanog mleka i jogurta. Ostavite da nadodje. Dodajte jaja i ostatak mleka i jogurta, ulje pa promešajte.
Zamesite uz postepeno dodavanje brašna. Podelite na 8 delova, premesite u loptice i ostavite 20-30 minuta da stoje. Razvucite prvu lopticu, narendajte malo margarina, preklopite drugim razvučenim testom i tako do kraja. Na zadnju ne ide margarin. Rukama poravnjate vašu torticu od testa pa oklagijom razvucite na veliki krug. Isecite na 16 delova i pravite kiflice, motajte i ređajte u podmazanu tepsiju sve kako je pokazano u videu.
Sredina pogače je od tri kiflice koje se preseku po pola. (video) Premažite jajetom i pospite semenkama. Najbolje je da stoji sat vremena pre nego sto je stavite u vruću rernu. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pecite pogaču prekrivenu pek papirom oko 40-45 minuta, sklonite papir pa jos kratko zapecite. Pečenu i vruću možete premazati uljem zbog sjaja. Prijatno.