Kroasan pecivo: Lisnata pogača sa kiflicama

alo.rs/serpicarecepti/Lj.Č. | Žena 14.08.2021 18:00

Jako je mekana i ukusna i sigurno uspeva

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema: 

  • oko 1 kg. brašna 
  • 40 gr. kvasca
  • 1 kašika šećera 
  • 2 kašičice soli
  • 100 ml. jogurta
  • 400 ml. toplog mleka
  • 2 jaja
  • 4 kašike ulja
  • 200 gr. zamrznutog margarina

Premaz:

  • jaje,
  • susam..

Izmešajte jogurt i mleko. U vanglu izmešajte kvasac sa šećerom, dve kašike brašna i malo izmešanog mleka i jogurta. Ostavite da nadodje. Dodajte jaja i ostatak mleka i jogurta, ulje pa promešajte.

Zamesite uz postepeno dodavanje brašna. Podelite na 8 delova, premesite u loptice i ostavite 20-30 minuta da stoje. Razvucite prvu lopticu, narendajte malo margarina, preklopite drugim razvučenim testom i tako do kraja. Na zadnju ne ide margarin. Rukama poravnjate vašu torticu od testa pa oklagijom razvucite na veliki krug. Isecite na 16 delova i pravite kiflice, motajte i ređajte u podmazanu tepsiju sve kako je pokazano u videu.

Sredina pogače je od tri kiflice koje se preseku po pola. (video) Premažite jajetom i pospite semenkama. Najbolje je da stoji sat vremena pre nego sto je stavite u vruću rernu. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pecite pogaču prekrivenu pek papirom oko 40-45 minuta, sklonite papir pa jos kratko zapecite. Pečenu i vruću možete premazati uljem zbog sjaja. Prijatno.

Expand player
Pogledajte više