Leglo bakterija i zaraze: Ove stvari svi zaboravljaju prilikom čišćenja kuhinje
Kada čistite, obratite pažnju i na ove elemente u prostoriji u kojoj domaćice provode barem dva sata svakog dana
Deo doma koji se najčešće koristi je svakako kuhinja. Oko kuhinjskog stola se okuplja čitava porodica, provodi vreme zajedno kuvajući i obedujući i osim konzumiranja obroka, ovo je neprocenjivo vreme koje svi članovi porodice provedu zajedno.
To svakako znači i da se kuhinja najčešće prlja i da koliko god redovno održavali higijenu iste, postoje i delovi koje domaćice zaboravljaju da očiste.
1. Sudopera
Ovo je jedna od površina koja je puna bakterija i mikroorganizama. Na sudoperi se svakodnevno nađu ostaci mleka, vina, sokova, ulja, masnoće i hrane. Logično je da je ovom delu kuhinje potrebno posvetiti posebnu pažnju.
Čistim sunđerom ili krpom i antibakterijskim sredstvom obrišite sudoperu posle ribanja masnoća. Krpe i sunđere menjajte redovno, u suprotnom ćete prenositi bakterije na ostala mesta u kuhinji.
2. Krpe, sunđeri i četke za ribanje
Ovo su verovatno neki od najprljavijih predmeta u kuhinji i često zaboravimo da je i njima potrebno održavanje i čišćenje.
Na 4-5 dana stavite ih u mašinu za sudove i operite zajedno sa posuđem. Još jedan od načina je da ih potopite u toplu vodu i sirće, a potom ih ostavite da se prirodno osuše. U svakom slučaju ovo su pristupačni predmeti, pa ne zaboravite da ih redovno menjate.
3. Police u frižideru
Možda će vam delovati besmisleno, ali je istina. Frižider, a posebno police u njemu, mogu biti leglo bakterija. Setite se koliko ste puta u njemu zatekli hranu koja se ukiselila ili ubuđala, mleko kome je istekao rok ili namirnice koje stoje nedeljama. Njihov miris je sigurno bio nepodnošljiv i zato pre svega frižider treba redovno prazniti, ali i čistiti.
Kako biste izbegli da vaš frižider bude leglo zaraze, pridržavajte se nekoliko osnovnih pravila; primera radi, meso držite da odvojenoj polici od voća, povrća i mlečnih proizvoda. Na ovaj način predupredićete da bakterije sa jednog tipa namirnica pređu na drugi.
S vremena na vreme izvadite sve namirnice, uklonite one koje više nisu za upotrebu i temeljno očistite police u frižideru. Operite ih mlakom vodom i sapunicom, obrišite, a onda ih prebrišite krpom natopljenom alkoholnim sirćetom.
4. Ručice na elementima i prekidači
Čini se da su ovo delovi kuće na koje najčešće zaboravljamo, a na kojima se nakuplja najveći broj bakterija. U toku dana prekidače i ručke na elementima dodirnemo nebrojeno puta, a najčešće je to prljavim rukama, makar samo i od hrane.
Čak i ako ne kuvate svakog dana, definitivno ćete nekoliko puta otvoriti police ili fioke u kuhinji, makar i da uzmete pribor za hranu koju ste naručili.
Za ove delove upotrebite antibakterijske maramice za tu namenu ili obične maramice sa antiseptičkim dejstvom. Osim toga, jednostavnija varijanta je da pamučnu krpu ili ubrus naprskate alkoholom i prebrišete ručice i prekidače.
5. Ketler
Kuvalo za vodu ili ketler je danas jedan od neizostavnih kuhinjskih aprata. Većina domaćica njegovom upotrebom skraćuje vreme pripreme namirnica, kafe ili čajeva. U upotrebi je svakodnevno i baš zbog toga je leglo nečistoća i kamenca.
Ketler očistite kombinacijom alkoholnog sirćeta, vode i sode bikarbone. Dva decilitra sirćeta i jedan decilitar vode sipajte u ketler, uključite ga i ostavite da proključa.
Tečnost prospite, pa ketler isperite i sipajte čistu vodu, ponovo uključite da proključa i tu vodu bacite. Ketler će tada biti čist i spreman za upotrebu.