OVAKO SU SPREMALE NAŠE BAKE: Preukusni, mekani, starinski uštipci, najbolji uz domaći sir ili kajmak, ali i džem
Uštipci su omiljeni doručak mnogima, a najviše ih vole deca
Veoma brzo i jednostavno se prave. Kako bi testo bilo mekano i vazdušasto bake imaju trik da u brašno umešaju sodu bikarbonu umesto praška za pecivo.
Potrebno je:
3 jaja
1/2 kantice kiselog mleka
300-350 g brašna
1 kašičica sode bikarbone
ulje - za prženje
Priprema:
Brašno pomešano sa sodom prosejati. Jaja umutiti sa kiselim mlekom, a zatim lagano u tu smesu dodajte brašno uz neprestano mešanje. Treba da se dobije homogena gusta smesa.
U tiganju zagrejte ulje (sipajte više ulja) pa onda mokrom kašikom ubacujte po malo od smese u ulje. Kada buhtle dobiju zlatkastu boju, vade se. Dobro bi bilo da se buhtle stave na salvetu ili papirni ubrus kako bi se ocedio višak masnoće.
Pripremljene buhtle mogu da se konzumiraju sa šećerom u prahu, sirom, kajmakom ili džemom. Svako ih voli na drugačiji način.