ZIMNICA PO RECEPTU STAROM POLA VEKA: Paprike sa belim lukom, koje ćete od sada praviti svake godine!
Paprike sad već ima u izobilju pa to treba iskoristiti kako bismo je konzumirali i preko zime jer svi vrlo dobro znamo koliko je zdrava, a i ukusna
Potrebno je:
5 kg očišćene i po želji isečene crvene paprike
(na kockice, rezance itd.)
1 l sirćeta
500 g šećera
250 g soli
1 kesica konzervansa od 5 g
seckani beli luk
seckani peršunov list po ukusu
Priprema
Sirće, šećer, so i konzervans staviti u dublju šerpu na vatru da provri. U ključalo stavljati deo po deo paprike, na kratko da se probari. Papriku vaditi da se ohladi.
Sutradan pakovati u tegle i nalivati tečnošću u kojoj su se kuvale paprike.
Sačekajte malo da paprika upije, pa ako treba dodajte još malo.
Zatvorite tegle i ostavite na tamno i suvo mesto do zime.
Ukoliko ne želite da stavite konzervans postoji varijanta i za vas. Napunite tegle i zatvorite, u preliv ne stavljajte konzervans. Uzmite dublju šerpu od visine tegle, stavite krpu na dno i stavite tegle tako da ne dodiruju jedna drugu. Sipajte vode do čepa i stavite na vatru da provri. Kada provri ostavite da lagano vri 15 minuta, pa vadite tegle i zamotajte ih u krpe ili ćebe i ostavite da se lagano hlade.
.