TRADICIONALNA SRPSKA KUHINJA - Šumadijska gibanica, po receptu naših baka, jedan sastojak je čine posebnom
Za doručak, večeru, kad dođu gosti
Potrebno je:
1 kg brašna
1/2 kg sira
1/2 kg kajmaka
10 jaja
mast
so
mleko
Priprema:
1. Brašno posolite, pa ga zamesite sa slanom vodom. Dodajte 50-80 g masti i mesite sve dok ne počne da se odvaja od ruku ili daske.
2. Podelite testo na 24 jufke. Jufku razvucite, premažite zagrejanom mašću, pa je preklopite drugom. Tako uradite i s ostalima, dobićete 12 kora.
3. Kore kore ispecite na šporetu (najbolji je smederevac) ili u rerni, bez ulja, pa uvijajte u kuhinjske kore (da se ne bi sušile, onda ce se lomiti). Jednu koru ostavite nepečenu.
4. Za nadev pomešajte sir i kajmak sa žumancima, razredite s malo mleka, pa umešajte čvrst sneg od belanaca.
5. U podmazanu tepsiju ređajte kore namočene u nadev i slažite jednu na drugu.
6. Poslednja kora treba da bude nepečena. Izbušite viljuškom, poprskajte ugrejanom mašću pomešanom s malo mleka i stavite da se peče.
7. Ukoliko ne utrošite sav nadev, stavite ga preko jedanaeste kore i viljuškom malo razmičite kore ne bi li se nadev ravnomerno rasporedio.