ČUVENA ESTERHAZI TORTA: Slavna, moćna poslastica - Ukus raja na vašem tanjiru
foto: Thinkstock

Ova čuvena torta je dobila ime po austro­ugarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.

Sastojci za koru

8 belanaca
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera

Sastojci za fil 

8 žumanaca
150 r šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
50 g gustina
250 ml mleka
200 g putera

Sastojci za glazuru

250 g šećera u prahu

2 kašike soka od limuna
2 kašike ulja
3 štangle čokolade

Priprema kore

1. korak: Umutiti 8 belanaca i 200 g šećera u čvrst sneg, pa dodati mlevene prethodno propečene lešnike.
2. korak: Od ove mase ispeći tri kore, po desetak minuta, na temperaturi od 180 ºC.

Priprema fila 

korak: Umutiti 8 žumanaca sa 150 g šećera u prahu, dodati 50 g gustina razmućenog u 250 ml mleka.
korak: Masu kuvati na pari dok se ne zgusne, neprestano muteći.
korak: U prohlađen krem umešati 200 g putera.
korak: Ohlađene kore filovati kremom, a po vrhu preliti glazurom.

Priprema glazure 

1. korak: Glazuru napraviti od 250 g šećera u prahu, koji se umuti sa dve kašike soka od limuna i dve kašike ulja.
2. korak: Postepeno dodavati po malo vruće vode, da se dobije gust krem.
3. korak: Ovom glazurom preliti gornju koru i brzo premazati širokim nožem.
4. korak: Tri štangle čokolade otopiti sa dve kašike ulja, pa sipati u fišek za ukrašavanje.
5. korak: Preko bele glazure čokoladom iscrtati koncentrične krugove.
6. korak: Na kraju čačkalicom povlačiti linije od sredine prema kraju, a onda suprotno, od kraja prema sredini, da bi se dobila karakteristična šara paukove mreže.
7. korak: Sa malo fila premazati tortu sa strane i posuti mlevenim lešnicima.
8. korak: Pre služenja Esterhazi torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.

Vaša Esterhazi torta je spremna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading