ČUVENA ESTERHAZI TORTA: Slavna, moćna poslastica - Ukus raja na vašem tanjiru
![ČUVENA ESTERHAZI TORTA: Slavna, moćna poslastica - Ukus raja na vašem tanjiru](/data/images/2021-08-19/545180_180073372156c7346989e7b218613306-w640_f.jpg?timestamp=1629358832?timestamp=1629324000)
Ova čuvena torta je dobila ime po austrougarskom grofu Esterhaziju, a do dana današnjeg se vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu.
Sastojci za koru
8 belanaca
200 g mlevenih pečenih lešnika
200 g šećera
Sastojci za fil
8 žumanaca
150 r šećera u prahu
2 kesice vanilin šećera
50 g gustina
250 ml mleka
200 g putera
Sastojci za glazuru
250 g šećera u prahu
2 kašike ulja
3 štangle čokolade
Priprema kore
1. korak: Umutiti 8 belanaca i 200 g šećera u čvrst sneg, pa dodati mlevene prethodno propečene lešnike.
2. korak: Od ove mase ispeći tri kore, po desetak minuta, na temperaturi od 180 ºC.
Priprema fila
korak: Umutiti 8 žumanaca sa 150 g šećera u prahu, dodati 50 g gustina razmućenog u 250 ml mleka.
korak: Masu kuvati na pari dok se ne zgusne, neprestano muteći.
korak: U prohlađen krem umešati 200 g putera.
korak: Ohlađene kore filovati kremom, a po vrhu preliti glazurom.
Priprema glazure
1. korak: Glazuru napraviti od 250 g šećera u prahu, koji se umuti sa dve kašike soka od limuna i dve kašike ulja.
2. korak: Postepeno dodavati po malo vruće vode, da se dobije gust krem.
3. korak: Ovom glazurom preliti gornju koru i brzo premazati širokim nožem.
4. korak: Tri štangle čokolade otopiti sa dve kašike ulja, pa sipati u fišek za ukrašavanje.
5. korak: Preko bele glazure čokoladom iscrtati koncentrične krugove.
6. korak: Na kraju čačkalicom povlačiti linije od sredine prema kraju, a onda suprotno, od kraja prema sredini, da bi se dobila karakteristična šara paukove mreže.
7. korak: Sa malo fila premazati tortu sa strane i posuti mlevenim lešnicima.
8. korak: Pre služenja Esterhazi torta treba da odstoji nekoliko sati u frižideru.
Vaša Esterhazi torta je spremna.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)