ZBOG OVIH GREŠAKA ZIMNICA PROPADA PRE VREMENA: Kuvari otkrili zbog čega paradjz pelat "prokisne"
Shuterstoock

Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahteva mnogo vremena, novca i veštine.Većina domaćica zna kako da spremi ajvar, kornišone, kiselu papriku… 

Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju već gotovu, industrijski pripremljenu zimnicu u supermarketima. Iako nam to danas u velikoj meri olakšava život, domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira. Uz to, neuporedivo je zdravija od kupovne.

Da bi se povrće za zimnicu održalo, neophodno ga je ukiseliti. To je proces u kome pomoću slane vode ili sirćeta, menjamo ukus i teksturu povrća. Višestruko je korisno za naš digestivni sistem.

Sigurno se svaka domaćica barem jednom suočila sa problemom da paradajz nakon konzervisanja brzo propadne i to pre nego što dođe zima. To je znak da nešto radite pogrešno.

Top kuvari otkrili su koje greške većina pravi kada priprema zimnicu od paradajza.

1. Upotreba prezrelog voća

Zreli paradajz treba koristiti samo u salatama. Takvi plodovi nisu pogodni za zimsku berbu.

2. Loša sterilizacija tegli

Ako su tegle loše sterilisane u njima mogu ostati mikrobi. Štetni mikroorganizmi će izazvati fermentaciju paradajza. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se dezinfekcija izvede temeljno.

3. Upotreba vode iz česme za "kiseljenje"

Voda iz česme se ne preporučuje za kiseljenje, uvek je bolje koristiti onu iz flašice ili je prethodno prokuvati.

4. Loše opran paradajz

Ako loše operete povrće, čestice prljavštine će se naći u tečnosti za kiseljenje i aktivirati proces fermentacije. Najbolje je da operete povrće u nekoliko voda ii da ga blago protrljate sunđerom. Prilikom pranja važno je da pažljivo proberete paradajz. Oštećene ili trule plodove bacite.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading