Ukusna i kremasta: Prolećna krompir salata sa mirođijom i belim lukom
Izmešajte sa tunjevinom za savršen i lagan obrok
Sastojci i priprema:
- 2 kg. oguljenog krompira
- 3 mlada bela luka (moja su manja iz bašte pa sam dodatno naseckala 2 čena belog luka)
- 100 gr. praziluka (manji komad)
- veza mirođije
- 50 gr. celera
- 100 gr. šargarepe
- 50 ml. ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika sirćeta (može više ako volite kiselije, može i limun ili jabukovo sirće)
- 7 kašika posnog majoneza (ili običan ako ne postite)
Krompir, šargarepu i celer stavite da kuva dok ne omekša. Izvadite iz vode (iskoristite je za kuvanje supe ili čorbe) da se prohladi. Iseckajte mirođiju, beli luk, praziluk i stavite u činiju u kojoj ćete pripremiti salatu. Odmah tu narendajte kuvani krompir, šargarepu i celer.
Zagrejte ulje da bude vrelo, u ulje dodajte so pa prelijte preko salate. Dodajte i majonez, sirće i lagano promešajte. Poslužite odmah. Može da stoji u frižideru najduže tri dana. Prijatno.