Preukusna salata: Tikvice sa belim lukom, u tegli

alo.rs/serpicarecepti/Lj.Č. | Žena 04.09.2021 10:00

Prilog raznim specijalitetima od mesa, odlični u veganskoj kuhinji

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema (za dve tegle od 1kg.) 

  • 2 kg. tikvica 
  • 1 glavica belog luka 
  • pola veze peršunovog lišća
  • oko 80 ml. ulja(maslinovo ili suncokretovo) 
  • 1,5 kafena kašičica soli 
  • 1 kašika jabukovog sirćeta (alkoholnog manje) 
  • malo (oko 100 gr.) iseckane crvene paprike (ljute ili slatke) 
  • vrela voda samo da se dopune tegle
  • dve tegle
  •   dva poklopca
  • lonac ili dublja šerpa 
  • krpa 
  • voda

Tikvice operite, ako su sarije ogulite ih i izvaditi semenke. Mlade se ne trebaju guliti. Isecite na tanke listove, ja koristim rende za kupus ili gulilicu za povrće. Bolje je rende za kupus jer tako dobijete jednake i malo deblje komade koji se tokom dinstanja neće raspadati.

Zagrejte tiganj, stavite dve kašike ulja, malo posoljene tikvice (ne iskoristiti svu so koja je navedena) i blago oceđene. Grilujem veću količinu tikvica odjednom tako mi je brže. Pogledajte u videu. U vangli izmešajte grilovane tikvice, iseckan beli luk i peršun, sirće, so i dve kašike ulja.. Ostatak ulja sam iskoristila za grliovanje, bilo je iz tri ture, svaka tura po pet minuta grilovanja.

Spremnu salatu-prilog stavite u tegle, nalijte vrelom vodom i odgovarajućim poklopcem dobro zatvorite. Tegle stavite u lonac sa krpom na dnu, nalijte vodu malo ispod poklopca i kuvajte oko 30 minuta. Vrele tegle izvadite iz šerpe i preokrenite naopačke, predhodno još malo dotegnite poklopce. Ostavite tako da se skroz ohladi, normalno okrenite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Prijatno!

Expand player
Pogledajte više