Preukusna salata: Tikvice sa belim lukom, u tegli
Prilog raznim specijalitetima od mesa, odlični u veganskoj kuhinji
Sastojci i priprema (za dve tegle od 1kg.)
- 2 kg. tikvica
- 1 glavica belog luka
- pola veze peršunovog lišća
- oko 80 ml. ulja(maslinovo ili suncokretovo)
- 1,5 kafena kašičica soli
- 1 kašika jabukovog sirćeta (alkoholnog manje)
- malo (oko 100 gr.) iseckane crvene paprike (ljute ili slatke)
- vrela voda samo da se dopune tegle
- dve tegle
- dva poklopca
- lonac ili dublja šerpa
- krpa
- voda
Tikvice operite, ako su sarije ogulite ih i izvaditi semenke. Mlade se ne trebaju guliti. Isecite na tanke listove, ja koristim rende za kupus ili gulilicu za povrće. Bolje je rende za kupus jer tako dobijete jednake i malo deblje komade koji se tokom dinstanja neće raspadati.
Zagrejte tiganj, stavite dve kašike ulja, malo posoljene tikvice (ne iskoristiti svu so koja je navedena) i blago oceđene. Grilujem veću količinu tikvica odjednom tako mi je brže. Pogledajte u videu. U vangli izmešajte grilovane tikvice, iseckan beli luk i peršun, sirće, so i dve kašike ulja.. Ostatak ulja sam iskoristila za grliovanje, bilo je iz tri ture, svaka tura po pet minuta grilovanja.
Spremnu salatu-prilog stavite u tegle, nalijte vrelom vodom i odgovarajućim poklopcem dobro zatvorite. Tegle stavite u lonac sa krpom na dnu, nalijte vodu malo ispod poklopca i kuvajte oko 30 minuta. Vrele tegle izvadite iz šerpe i preokrenite naopačke, predhodno još malo dotegnite poklopce. Ostavite tako da se skroz ohladi, normalno okrenite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu. Prijatno!