GREŠKE KOJE NAS MOGU KOŠTATI ZDRAVLJA: Ovu hranu nikako ne treba prati pre kuvanja
Kada perete jaja, prirodna barijera membrane može biti ugrožena i tako štetne bakterije mogu ući u jaje
Znate li da neke namirnice nikako ne treba prati pre termičke obrade.
Prema Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, pranje može samo uništiti hranu. Nikada ne perite sirovo meso, ćuretinu, piletinu, jaja. Nakon što meso kupite u prodavnici, prva pomisao je da ga morate oprati da biste se rešili moguće prljavštine.
Međutim, stručnjaci savetuju da to ne radite jer pranjem ove hrane možete ostaviti samo bakterije u sudoperi, na radnoj površini koje zatim mogu završiti na drugoj hrani, poput salate ili voća i na kraju mogu izazvati infekciju.
Nedavna studija pokazala je da pranje mesa može uzrokovati samo dodatnu zagađenje u kuhinji koja može uzrokovati bolesti koje se prenose hranom.
- Ne perite sveže meso i meso peradi jer sadrže bakterije koje mogu ostati na površini i tako se naći na hrani na kojoj nisu bile, a koju možete jesti, savetuje američka Agencija za bezbednost hrane.
Takođe, naglašavaju da je većina bakterija čvrsto vezana za meso, pa ih možete samo širiti po kuhinji pranjem. Oprana jaja su podložna nakupljanju bakterija Conor O'Flinn, šef O Flinn Medical -a, objašnjava kako možete preneti bakterije, poput salmonele, sa površine na unutrašnjost hrane.
- Kada perete jaja, prirodna barijera membrane može biti ugrožena i tako štetne bakterije mogu ući u jaje, što se smatra odličnim plodištem za bakterije - dodaje Conor O'Flin.
Bakterije mogu ući u jaje čak i ako ih ne kuvate dovoljno dugo. Američka agencija za hranu kaže da kada kokoš snese jaje, ima prirodnu zaštitnu membranu koja ih štiti od bakterija. Ova se membrana uništava prilikom pranja za prodaju i zamjenjuje se tankim slojem jestivog ulja koje će osigurati njihovu trajnost. Svako dodatno ispiranje jaja nije dobrodošlo.