Ljudi koji piju 3 šoljice kafe dnevno, žive duže: Smanjuje rizik od srčanih oboljenja, nekih vrsta raka, dijabetesa
Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti primećeno je kod ljudi koji su pili tri šolje dnevno u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu.
Ljudi koji piju tri do četiri šolje kafe dnevno verovatno će imati više koristi po zdravlje nego štetu, jer će imati manji rizik od prerane smrti i srčanih oboljenja od onih koji ne piju, rekli su naučnici.
Studija, koja je upoređivala podatke iz više od 200 prethodnih studija, takođe je otkrila da je ispijanje kafe povezano sa smanjenim rizikom od dijabetesa, bolesti jetre, demencije i nekih vrsta raka. Tri ili četiri šolje dnevno pružaju najviše koristi, kažu naučnici, osim žena koje su trudne ili imaju povećan rizik od preloma.
Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu. U želji da bolje razume njegove efekte na zdravlje, Robin Poole, specijalista za javno zdravlje na Univerzitetu Southampton u Velikoj Britaniji, predvodila je tim u „krovnom istraživanju“ od 201 studije zasnovane na opservaciji i 17 studija zasnovanih na kliničkim ispitivanjima.
"Umbrella Research" sintetizuje ranije analize kako bi pružio jasniji pregled različitih istraživanja o nekoj temi.
"Pijenje kafe čini se sigurnim u okviru uobičajenih obrazaca konzumacije", zaključio je Puleov tim u studiji objavljenoj u srijedu u britanskom medicinskom časopisu BMJ. Konzumiranje kafe stalno je povezano sa manjim rizikom od smrti zbog svih uzroka i srčanih oboljenja.
Najveće smanjenje relativnog rizika od prerane smrti primećeno je kod ljudi koji su pili tri šolje dnevno u poređenju sa onima koji uopšte nisu pili kafu. Pijenje više od tri šolje dnevno nije naškodilo, ali su blagotvorni efekti bili manje izraženi.
Kafa je takođe povezana sa manjim rizikom od nekoliko vrsta raka, uključujući rak prostate, sluzokože materice, raka kože i jetre, kao i dijabetesa tipa 2, žučnih kamenaca i gihta, rekli su istraživači.
Najveća korist je nađena kod bolesti jetre kao što je ciroza. Puleov tim upozorio je da se, budući da su njihova istraživanja uglavnom uključivala podatke posmatranja, ne mogu izvesti čvrsti zaključci o uzroku i posledici.