Mekan i sočan: Kakao kolač sa pekmezom i pavlakom
Sastojci i priprema:
Testo:
- 4 jaja
- 200 gr. šećera (ne smanjujte jer kolač nije jako sladak)
- 200 ml. vode
- 150 ml. ulja
- 200 gr. brašna
- 4 kašike kakao praha
- pola kesice praška za pecivo
- 4 kašike pekmeza/marmelade koje imate (ako stavite od šljiva kolač će biti tamniji).
Fil:
- 6 kašika pekmeza po izboru
- 300 gr. kisele pavlake (veći procenat masnoće)
Glazura:
- 150 gr. čokolade za kolače (ili mlečna)
- 100 ml. slatke pavlake
- 50 gr. margarina ili maslaca
Uključite rernu na 180 stepeni, pripremite najveću tepsiju (od rerne), ako imate kupovnu marmeladu jako gustu rastopite u rerni, mikrotalasnoj ili teglu držite u vreloj vodi.
Umutite četiri belanca sa šećerom da bude penasto, polako dodajte i žumanca i nastavite mutiti. Posebno izmešajte kakao, brašno, prašak za pecivo. U umućena jaja dodajte vodu i ulje, brašno sa kakaom. Izmešajte varjačom i na kraju dodajte i četiri kašike pekmeza. Odmah istresite u tepsiju sa pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni oko 25 - 30 minuta. Ostavite da se hladi.
Na koru namažite četiri kašike pekmeza, pavlaku koju ste malo promešali, stavite drugu koru i potom u tanjem sloju namažite još dve kašike pekmeza. Prelijte glazurom. Prokuvajte sve sastojke za glazuru. Kolač ostavite u frižideru da se stegne, isecite i uživajte u savršenom ukusu.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)