Ukus koji će vas oduševiti: Lisnata štrudla s makom
Sastojci i priprema:
- 700 gr. brašna
- 20 gr. svežeg kvasca
- 2 kašike šećera
- 150 ml. ulja
- 300 ml. toplog mleka
- 100 ml. vode
- kašičica soli
- korica limuna narendana
Za fil:
- 400 gr. mlevenog maka
- 200 ml. vrelog mleka
- prstohvat soli
- kesica vanilin šećera
- 100 gr. šećera
Za premazivanje testa 250 gr. margarina, za gotove štrudle 1 jaje.
Ostavite testo da stoji desetak minuta pa ga razvucite sto vise možete. Presecite po sredini i zatim na manje trake.
Mak poparite sa vrelim mlekom, dodajte šećer, so i vanilin šećer. Ostavite da se ohladi pa filujte kore.
U tepsiju stavite pek papir, stavite jednu koru, malo fila, drugu koru, opet fil..otprilike 5 - 6 kora za svaku štrudlu. Najbolje da pečete u kalupu za hleb, ali možete i u velikoj tepsiji ali između štrudli stavite pek papir kao pregradu.
Tako će rasti u vis i neće se zalepiti. Prenažite umućenim jajetom i ostvaite ih da stoje oko 30 minuta.
Pecite u već zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 1 sat. Ako vidite da jako i brzo rumeni prekrijte ih pek papirom. Pečene prekriti krpom i ostaviti da se ohlade, iseći, posuti prah šećerom i uživati. Prijatno.
Sastojci i priprema:
- 5 pilećih bataka
- 3 jaja
- 200 gr. brašna
- 300 gr. prezli
- so
- ulje
Meso operite hladnom vodom, skinite mu kožicu pa napravite manji rez po sredini svakog bataka.
Ovo obavezno uradite ako su komadi veći, tako će toplota brže prodreti do unutrašnjosti bataka i biže sigurno pečeni. Svaki obrišite salvetom da ne budu mokri.
Dobro ih posolite pa umutite jaja koja takođe treba malo posoliti.
Stavite u tiganj dosta ulja, oko 500 ml. da se zagreva.
Uvaljajte batak u brašno, jaja, opet u brašno, jaja i na kraju u prezle.
Pržite ih na srednjoj temperaturi oko dvadeset minuta uz okretanje da bi se ravnomerno ispekli.
Ako su veći trebaće im i duže vremena.
Tokom pečenja je dobro ih polivati vrelim uljem u kojem se peku da bi proces bio brži.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)