Ručak spreman za pola sata: Lažne lazanje
Veoma sličnog ukusa pravim lazanjama
Sastojci i priprema:
- 500 gr. testenine po izboru
- čaša vode
- so
Za crveni sos:
- 400 gr. mlevenog mesa
- 200 ml. kuvanog paradajza
- 100 ml. ulja
- 1 glavica crnog luka
- 4 čena belog luka
- 2 kašičice suvog začina
- 2 kašičice mlevene paprike
- 1 kašičica origana
- malo bibera
- 100 ml. kečapa
Za beli sos:
- 200 ml. mleka
- 1 kašika brašna
- oko 4 kašike ulja
- 350 gr. kačkavalja (može bilo koji)
- pola kašičice soli
- malo bibera
Uključite rernu na 230 stepeni, podmažite vatrostalnu posudu i u nju stavite rezance, prelijte vodom i posolite. Malo promešajte i stavite u vruču rernu na nekih 10 minuta čisto da rezanci malo omekšaju.
Za to vreme pripremajte crveni i beli sos.
Sitno iseckan luk izdinstajte na ulju, dodajte mleveno meso, začine, kuvani paradajz, beli luk.
Krčkajte oko 10 minuta. Za to vreme u drugi tiganj zagrejte ulje i ispržite brašno, nalijte mleko i na tihoj temperaturi kuvajte oko 2 minute. Posolite, pobiberite pa sklonite sa šporeta. U vrelo dodajte izgrendan kačkavalj.
zvadite polukuvane rezance iz rerne, prelijte crvenim sosom, promešajte, poravnajte pa odgore prekrijte belim sosom. Pospite origanom, poklopite i vratite u rernu na nekih 15 minuta da se zapeče.
Pred kraj je dobro otklopiti posudu da bi se odgore fino zarumenilo.