Lisnato i meko: Pecivo sa kukuruznim brašnom i palentom

alo.rs/serpicarecepti/Lj.Č. | Žena 19.09.2021 13:30

Uživaćete u svakom zalogaju

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:

  •  200 gr. belog brašna - i još oko 100- 150 gr. da se završi mešenje..
  •  100 gr. kukuruznog brašna
  •  100 gr. palente (kukuruzni griz) + 50 gr. za posipanje
  •  3 dcl. toplog mleka
  •  20 gr. svežeg kvasca
  •  1,5 kašičica soli
  •  1 kašičica šećera
  •  2 jaja

Za premazivanje: 

  •  1 jaje
  •  100 gr. maslaca ili margarina

U vanglu staviti kvasac, mleko, šećer i malo brašna. Izmešati da se kvasac rastopi pa dodati ostalu količinu brašna i so. Prvo zamesiti  mekše testo, dodavati polagano ostatak brašna i završiti mešenje kada se formira fino testo.
Ostaviti da stoji, oko 30 minuta prekriveno krpom.

Na radnu površinu posuti palentu i izručiti premešeno testo.

Razvući oklagijom, na polovinu testa premazati omekšali maslac, preklopiti drugom polovinom i utapkati prstima ivice.

Razvući tek malo da se dobije jednak oblik, iseći tri do četiri trake, i svaku traku na manje delove.

Sredinu trakica iseći po dužini i krajeve uviti prema unutra da se dobije spiralni oblik.

Rernu uključiti na 220 stepeni, za to vreme neka pecivo odmara.
Pre pečenja premazati umućenim jajetom.
Poslužiti dok je toplo uz jogurt, kefir, kiselo mleko...
 

Expand player
Pogledajte više