Pita s jabukama na vodi - Lepša od baklave, caka je u ovom sirupu
Možete joj dodati suvo grožđe ili lešnike, a možete je praviti i sa drugim voćem – sa malinama, višnjama, kruškama, šta god imate kući ili volite
Potrebno je:
1 pakovanje kora
3 jabuke – 100g mlevenih oraha
2,5 šolje šećera
1/2 kašičice muskantnog oraha ili cimeta
1 kašičica praška za pecivo
Priprema:
Jabuke oljuštite, očistite sredinu i narendajte na krupno rende. Dodajte im jednu šolju šećera, mlevene orahe i muskantni orah.
U pola šoljice vode razmutite prašak za pecivo. Uzmite jednu koru, premažite ili isprskajte sa malo vode s praškom za pecivo, pa preko stavite još jednu koru.
Na sredinu kore stavite kašiku-dve nadeva od jabuka. Srolajte u tubu, a onda u oblik puža kao na slici. Ponovite postupak dok imate nadeva, za oko 7 pitica.
Pecite na 220 stepeni dok ne porumeni, nekih pola sata.
Kada je porumenela, napravite sirup. Šolju i po šećera pomešajte sa šoljom vode i stavite na ringlu da provri. Pečenu pitu prelijte ovim sirupom dok je pita još vrela a sirup još ključa. Ostavite da pita upije sirup dok se ne prohladi.
Prijatno!