ZIMNICA PAR EKSELANS - Lovačka salata, savršenstvo iz tegle

alo,rs/S.Ć. | Žena 08.09.2021 09:30

Kao salata, dodatak jelu, preliv, samo za prave hedoniste! Jednostavna priprema a veoma ukusna, nešto izmedju ajvara, ljutenice i pinđura

Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci:

1 l paradajz soka
2 kg paprike roge
500 g crnog luka
500 g šargarepe
100 g soli
100 g šećera
100 ml jabukovog sirćeta
100 ml ulja
2 kašike sušenog peršunovog lista
lost lovora, po želji
6 čenova belog luka
konzervans 5 g

Priprema:

Samleti crni luk i dodati ga paradajz soku.

Kuvati pola sata na srednjoj vatri.

Za to vreme očistiti i iseckati papriku na kockice, a šargarepu na kolutiće.

Pripremiti i beli luk, njega samleti.

Posle pola sata kuvanja paradajza i crnog luka dodati iseckanu papriku, šargarepu, beli luk, lovorov list i sve preliti uljem, sirćetom, solju i šećerom.

Promešati pa ostaviti da se kuva izmedju 90 i 120 minuta. Zavisno koliko ima tečnosti, koliko je paprika sočna, jačine šporeta.

Posle sat ipo proveriti gustinu, dodatno će se zgusnuti kada se ohladi.

Gustina treba da je nešto kao za ajvar. List lovora može se izvaditi.

Skloniti sa vatre, dodati peršunov list i konzervans, promešati i ostaviti 10 minuta da odstoji.

Od ove mere se dobije 5 velikih tegli i jedna mala, kao na fotografiji.

Tegle poredjati u pleh od rerne i uključiti rernu na 60 stepeni i zagrejati tegle.

U zagrejane tegle sipati po malo salate, u svaku po malo, pa tako i dopunjavati do kraja.

Preklopiti celofanom, staviti gumicu i onda poklopac.

Ostaviti gde inače držite zimnicu.

Prijatno.

 

Expand player
Pogledajte više