Starinske kifle posute šećerom -Mekane, ukusne i tako divno mirišu
Sastojci:
200 ml mleka
120 gr maslaca ili masti
200 gr šećera
1 kocka kvasca od 50 gr ili 15 gr suvog
1/2 kašičice soli
4 cela jaja + 1 do 2 žumanca za premazivanje
1 vanilin šećer
po želji korica limuna
oko 1,2 kg mekog brašna – to ćete osetiti pod rukom, da li se lepi ili ne
pekmez po izboru
Priprema:
Zagrejati malo mleka od zadate mere, dodati kašiku šećera i kvasac pa ostaviti desetak minuta da kvasac odradi.
U posudu staviti pola mere brašna. Dodati ostale sastojke, umućena jaja, omekšali maslac ili mast, so, ostatak šećera i mleka, jogurt, vanilin šećer i koricu limuna. Dodati zatim i nadošao kvasac i sve dobro izraditi varjačom.
Dodavati brašno i mešati, a zatim kad testo postane tvrdje umesiti ga rukom. Treba da je fino mekano i da se ne lepi za ruke. Pazite kod tog dela da se ne lepi za ruke jer mnogi dodaju previše brašna pa bude tvrdo.
Kada mislite da je gotovo operite ruke i osušite pa onda probajte testo mesiti, ako se ne lepi da sve ostaje po rukama, nego vrlo malo ili skoro ništa gotovo je.
Pospite posudu i testo brašnom, pokrijte krpom i ostavite najmanje sat vremena na toplom mestu da testo raste.
Nadošlo testo izručite na radnu površinu, pa premesite.
Podelite na loptice od 100 gr, ako vam je tako lakše ili na veličinu krupnije kajsije.
Svaki deo testa oblikujte u lopticu. Kada završite svaku lopticu razvucite u elipsu, kao kada pravite pekarske kifle.
Rukama razvučete malo levo – desno, a onda oklagijom gore – dole.
Na početak testa stavite kašičicu pekmeza po izboru i uvijte. Kifle su tanke i dugačke.
Poslažite u pouljen pleh sa razmakom od po centimetar izmedju.
Pokrijte gotove kifle i ostavite 30 minuta da rastu.
Posle 30 minuta uključite rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Kada se rerna zagrejala premažite kifle umućenim žumancetom i pospite bogato šećerom.
Pecite na 180 stepeni dok ne dobiju zlatno braon boju.
Prijatno.
PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI
Komentari (0)