BOSANSKA SAVIJAČA SA SIROM - Prava pita na oklagiju, biser tradicionalne kuhinje
Foto: Youtube/Printscreen

Potrebno je:
Za kore:

1 čaša mlake vode (250 ml)

3 čaše glatkog pšeničnog brašna (750 g)

1 dl ulja

1 kašičica morske soli  

Za fil: 1 kg svežeg kravljeg sira

180 ml milerama

2 jaja

1 kašičica soli

Za premaz:

180 ml milerama

2 žlice mleka

Priprema:

U većoj činiji pomešati brašno sa soli.
Dodati mlaku vodu i ulje pa lagano rukama zamesiti glatko, mekano testo. Po potrebi dodati još malo brašna. Testo podeliti na tri kuglice, svaku premazati uljem, pokriti čistom kuhinjskom krpom pa ostaviti 20 minuta sa strane.
 
U međuvremenu, svež sir pomešati sa soli, jajima i mileramom. Dobro izmešati da se svi sastojci spoje. Fil podeliti na tri dela.
Preko kuhinjskog stola staviti stari stoljnjak te ga dobro pobrašniti.
Rernu zagrejati na 200°C.
 
Tepsiju za pečenje nauljite i pospite s malo brašna.
 
Prvu kuglicu testa dobro rukama pritisniti (spljoštiti), premazati kašičicom ulja pa premestiti na stoljnjak. Rukama lagano počnite razvlačiti testo počevši od sredine prema krajevima.  Prstima povlačite testo od sredine prema sebi sve dok ne postane prozirno. Odrežite zadebljane krajeve.
Kada ste razvukli testo, premažite ga s malo ulja, prepolovite tupim nožem po dužini pa premažite s prvim delom fila.
Sa svake strane testa pomoću stoljnjaka  testo zarolajte, a zatim svaku savijaču premestite u nauljenu tepsiju te za zavijte u spiralu.
Postupak ponovite s ostatkom fila i kora.
 
Gotovu sirnicu premažite s malo ulja.
 
Stavite peći u prethodno zagrijanu rernu na 200°C prvih 20 minuta, a potom sirnicu izvadite, premažite s mešavinom mleka i milerama pa vratite u rernu na 180°C još nekih 30 minuta.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading