DOSADNE NAPASTI Buve kod pasa i mačaka su najčešći spoljašnji paraziti, ali postoje načini da ih se rešite

Piše: Snežana Bošnjak | Žena 17.09.2021 17:00

U svetu postoji preko 2.000 vrsta buva koje se hrane krvlju pasa i mačaka. Svi psi mogu u nekom trenutku dođu u kontakt s buvama, ali uz malo znanja, mogu da se lako kontrolišu i leče.

Foto: Shutterstock

Dovoljno je da pažljivo pregledate kožu vašeg ljubimca nakon svake šetnje i da redovno koristite sredstva za zaštitu.

Simptomi kod pasa

Pseće buve se ne mogu baš lako uočiti na životinji, naročito ako ima dugo krzno. Osim toga, one su veoma brze, pa zato posebnu pažnju treba obratiti na buvlji izmet (tačkice smeđe ili crne boje), jer se na njemu mnogo lakše može uočiti. Osim toga, primetićete da se vaš pas non-stop češe i da postoji nešto što mu jako smeta. Stavite svog psa na neku belu ravnu površinu, može običan beli papir, i zatim trljajte njegovo krzno. Ukoliko na papiru ugledate tačkice smeđe ili možda crvenkaste boje, obrišite ih vatom. Ako je ostao trag smeđe ili crvenkaste boje, to znači da ima pseće buve, jer taj trag koji je ostao predstavlja buvlji izmet. Neki psi čak imaju i alergiju na buve, koja je sezonskog karaktera.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Pravovremena akcija

Ukoliko primetite da su se na psu pojavile buve, svog psa morate što pre odvesti kod veterinara. Buve se relativno brzo i lako eliminišu sa domaćina, ali problem stvaraju jajašca koje odrasle jedinke polažu što na psu što u njegovoj okolini. Tako je potrebno da, sem psa, dezinfikujete i dvorište, baštu, kućicu i vašu kuću ako je psu dozvoljeno da ulazi. Ako je vaš ljubimac u stanu, detaljno ga usisajte, a iz usisivača izbacite sadržaj. Jajašca ćete uništiti izbeljivačima i sličnim proizvodima za čišćenje. Danas na tržištu postoje razni šamponi, kao i sprejovi, ogrlice, ampule i puderi.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Tretmani protiv buva

Puder, sprej - prilično staromodan način lečenja buva kod pasa, jer prah mora ostati na dlaci psa da bi bio efikasan i može uzrokovati bolest ako se proguta ili udahne.

Ogrlice - ne naročito efikasne jer imaju ograničen opseg. Međutim, postoji nova generacija ogrlica koje deluju raspršivanjem aktivnog sastojka kroz telo, važno je da imaju mehanizam za brzo otpuštanje.

Spot-on tretman - najjednostavniji i najefikasniji način lečenja i prevencije.  Obično se sastoje od male bočice sa tečnošću koju treba naneti na zadnji deo vrata vašeg psa, čiji sadržaj ima za cilj da ubije buve i spreči razvoj jajašaca.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Prevencija - najvažniji potez

Vodite računa o higijeni - za zaštitu koristite najubojitije oružje (antiektoparazitike) protiv buva tokom čitave godine. Svakodnevno usisavajte mesta gde kućni ljubimci provode najviše vremena, perite krevete i prostirke vrućom vodom. Travu u dvorištu šišajte redovno, a lišće i grane čistite. Uništite omiljena vlažna mesta buva koja su zaštićena od sunca.

Expand player
Pogledajte više