Bez kuvanja i konzervansa: Hladno ceđeni sok od grožđa
Domaći sok od grožđa
Sastojci i priprema:
- 5 kg. grožđa (crnog. slatkog)
- 100 gr. običnog šećera ili 200 gr. fruktoze ili 10 kašika meda
- 600 gr. limuna (može i sa limuntusom pola-pola)
- 1 litra vode
Ovaj sok možete praviti i sa više vode, šečera i limunske kiseline ako želite da naparvite ekonomičniji sok.
Grožđe operite i odvojite bobice od peteljke. Rukama dobro izgnječite i ostavite da stoji oko sat vremena da ljuske puste boju.
Procedite kroz gazu, dodajte isceđen limun i šećer ili fruktozu. Dodajte i vodu. Mešajte da se šećer istopi. Možete podmah piti, ovako pripremljen ne sme da stoji duže od dva dana u frižideru. Čuvjte ga u zamrzivaču u plastičnim flašama i kada vam se pije izvadite.