Bez jaja i mleka: Rustični kolač s jabukama i orasima
Priprema se jednostavno i može se reći da je jedan od jeftinijih poslastica
Sastojci i priprema:
Testo:
- 350 gr. brašna
- 200 ml. vode
- 2 vanilin šećera
- 120 gr. margarina
- pola kašičice soli
- 2 kašike šećera
Za fil:
- 1 kg. jabuka
- 1 puna kašika margarina
- sok od pola limuna
- 3 - 4 kašike šečera
- 1 kašičca cimeta
- 100 gr. oraha (biće potrebno još dve šake krupnije mlevenih oraha za posipanje)
- 1 puna kašika gustina
- 4 kašike vode
Umesite rukama margarin i brašno, na sredinu brašna napravite rupu u koju stavite vanilin šećer, šećer, so i vrlo malo vode. Izmešajte da se šećer i so rastope pa dodajte ostatak vode. Zamesite testo, prerijte folijom i stavite u frižider na 30 minuta.
Za to vreme pripremite jabuke. Ogulite ih i isecite na kockice. U šerpu s jabukama stavite margarin, šećer, cimet i limun. Krčkajte oko 5 minuta pa sklonite sa ringle. Posebno izmešajte gustin i vodu pa spojite s jabukama. Vratite na ringlu i uz mešanje krčkajte još 3 - 4 sekunde. Umešajte mlevene orahe.
Testo premesite i podelite na dva dela, svaki deo opet premesite i razvucite na veći krug (veći od velikog tanjira). Na sredinu stavite polovinu fila, malo kašikom razvucite ali ne skroz do krajeva. Krajeve preklopite kako je prikazano u videu i pospite šakom mlevenih oraha(ne mora)..Kolač možete peći na pek papiru ili tepsiju dobro podmažite margarinom.
Uključite rernu na 200 stepeni. Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35 minuta. Pečen pospite šećerom u prahu ili šlagom u prahu. Možete rastopiti i 2 kašike marmelade pa išarati. Prijatno!