Bez jaja i mleka: Rustični kolač s jabukama i orasima
Foto: Youtube/Printscreen

Sastojci i priprema:
Testo:

  •  350 gr. brašna
  •  200 ml. vode
  •  2 vanilin šećera
  •  120 gr. margarina
  •  pola kašičice soli
  •  2 kašike šećera

Za fil:

  •  1 kg. jabuka
  •  1 puna kašika margarina
  •  sok od pola limuna
  • 3 - 4 kašike šečera
  • 1 kašičca cimeta
  • 100 gr. oraha (biće potrebno još dve šake krupnije mlevenih oraha za posipanje)
  •  1 puna kašika gustina
  •  4 kašike vode

Umesite rukama margarin i brašno, na sredinu brašna napravite rupu u koju stavite vanilin šećer, šećer, so i vrlo malo vode. Izmešajte da se šećer i so rastope pa dodajte ostatak vode. Zamesite testo, prerijte folijom i stavite u frižider na 30 minuta. 

Za to vreme pripremite jabuke. Ogulite ih i isecite na kockice. U šerpu s jabukama stavite margarin, šećer, cimet i limun. Krčkajte oko 5 minuta pa sklonite sa ringle. Posebno izmešajte gustin i vodu pa spojite s jabukama. Vratite na ringlu i uz mešanje krčkajte još 3 - 4 sekunde. Umešajte mlevene orahe.

Testo premesite i podelite na dva dela, svaki deo opet premesite i razvucite na veći krug (veći od velikog tanjira). Na sredinu stavite polovinu fila, malo kašikom razvucite ali ne skroz do krajeva. Krajeve preklopite kako je prikazano u videu i pospite šakom mlevenih oraha(ne mora)..Kolač možete peći na pek papiru ili tepsiju dobro podmažite margarinom.

Uključite rernu na 200 stepeni. Pecite kolač u zagrejanoj rerni oko 35 minuta. Pečen pospite šećerom u prahu ili šlagom u prahu. Možete rastopiti i 2 kašike marmelade pa išarati. Prijatno!
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading